Aan de slag met linkbuilding

Het begrip linkbuilding horen waaien, maar weet je er het fijne nog niet van? In dit artikel vertellen we je graag meer over wat linkbuilding is, de meerwaarde en hoe je op een succesvolle manier aan linkbuilding doet.
Aan de slag met linkbuilding

In dit artikel

Wat is linkbuilding marketing?

Als we naar de definitie van linkbuilding kijken, dan gaat het om het verkrijgen van relevante links op andere websites, die naar je eigen website verwijzen. Dit met als doel een hogere positie in de zoekmachines te bekomen; Hoe meer relevante en kwalitatieve externe links, hoe beter je website gaat scoren en hoe hoger je in zoekresultaten voorkomt.

Hoe begin je met linkbuilding?

Eerst en vooral linkbuilding is werk voor specialisten. Begin je zonder de nodige kennis met linkbuilding, dan kan dit je positie in de zoekmachines negatief beïnvloeden. Een goede linkbuilding specialist kent de knepen van het vak en zal voor jou een gezond linkprofiel opzetten. Een goede strategie en een duidelijk stappenplan ligt aan de basis van succes met linkbuilding. De eerste backlinks kunnen gemakkelijk verzameld worden via bedrijvengidsen, social media en ga zo maar door. Misschien wel het belangrijkste aan linkbuilding is dat je waardevolle content gaat produceren die de vragen van je doelgroep beantwoordt. Wordt deze op externe sites gedeeld dan heeft dit een stevige impact. Ook internet blogs en links dragen bij aan een gezond linkprofiel.

Backlinks

Wat is een backlink?

Een backlink is een link die verwijst van een andere website naar de jouw. Beschouw het gerust als een stem voor jouw site, dat doen de zoekmachines immers ook. Hoe meer van die backlinks, hoe waardevoller een zoekmachine jouw website inschat. Let wel, niet alle backlinks zijn evenveel waard. Zo is een link van een populaire website van een krant een stuk meer waard dan een obscure link van een blog die niemand leest.

Wat doet een backlink?

Aan een backlink zijn heel wat voordelen gekoppeld. Een goede backlink zorgt ervoor dat je website de nodige autoriteit krijgt. De zoekmachines gaan jouw website vertrouwen en hoger stuwen in de rankings. Google crawlt ook websites om zo het internet in kaart te brengen. Ook backlinks worden gecrawld, waardoor jouw website veel sneller opvalt. Als het goed is zorgen backlinks ook voor meer awareness van en verkeer naar je website. Hier kunnen potentiële klanten tussen zitten dus dat is mooi meegenomen. 

Hoe krijg je backlinks?

Het is je waarschijnlijk al duidelijk, backlinks zijn super belangrijk en vormen de basis van linkbuilding. Maar hoe krijg je nu backlinks? We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje:

Startpagina’s
Vroeger waren er veel meer, maar ook vandaag zijn er nog startpagina’s. Denk bijvoorbeeld maar aan startpagina.nl en handigstarten.nl. Deze backlinks zijn niet zo waardevol maar ze tellen wel mee.

Linkruilen
Het loont altijd de moeite om de eigenaars van relevante websites te contacteren en een linkruil voor te stellen. Zij linken dan naar jou en omgekeerd. Hoe belangrijker de pagina waar de link op komt te staan, hoe beter.

Gastbloggen
Je kunt ook een waardevolle blog schrijven en deze trachten gepubliceerd te krijgen op externe websites. Heel wat websites en bedrijven staan open voor waardevolle content en zijn zeker bereid om een backlink te plaatsen naar jou in ruil. Lukt het op bepaalde sites niet gratis, dan kun je een betaalde advertorial overwegen.

Persberichten
Heb je interessant nieuws te melden? Maak een persbericht op en stuur het uit. Pikken nieuwssites het op, dan verwerf je waardevolle backlinks. Deze sites hebben over het algemeen een hoge autoriteit bij Google.

Social media en link earning
Ook al zijn het puur technisch gezien geen backlinks, ook verwijzingen op social media tellen mee. Verder loont het ook infographics maken, YouTube video’s en bijvoorbeeld podcasts.

Leg testimonials af
Vraagt een leverancier je om een testimonial? Doen, maar laat er wel een backlink in opnemen! Zo sla je twee vliegen in één klap.

Een complexere strategie is websites kopen of zelf websites in de lucht te schieten. Dit laatste kan je gezien de complexiteit en het risico op een Google penalty, maar beter overlaten aan een linkbuilding specialist.

Wat is er belangrijk bij linkbuilding?

Bij linkbuilding zijn er een aantal belangrijke aspecten. Let op de volgende punten als je met linkbuilding aan de slag gaat:

Scoor relevante links
Hoe relevanter de backlink, hoe meer belang de zoekmachines eraan hecht. Kwantiteit én kwaliteit zijn belangrijk.

Let op de ankerteksten
De ankertekst is de tekst waar een interne of externe link uit bestaat. Zorg dat je varieert. Bekijk zeker de top 10 organische resultaten eens bij je belangrijkste zoekwoorden en gebruik die.

Zorg voor links naar meerdere pagina’s op je site
Link niet enkel naar je homepage, maar bijvoorbeeld ook naar je dienstenpagina’s of specifieke producten.


Ga gefaseerd te werk
Komen er in één keer veel meer links bij, dan is dat verdacht voor zoekmachines. Spreid dit over de tijd.

Is linkbuilding duur?

Wat een link kost voor linkbuilding valt moeilijk te becijferen. Niet elke backlink is evenveel waard. Houd er ook rekening mee dat linkbuilding een proces is van lange duur. Je bent eigenlijk met SEO bezig en daar kruipt tijd in. Het grote voordeel is wel dat je op termijn je SEA kunt terugschroeven omdat je organisch een stuk beter scoort op je belangrijkste zoekwoorden. Linkbuilding moet je dan ook beschouwen als een investering die zich op middellange termijn terugverdient.

Besteed je linkbuilding uit

Wil je werkelijk succes boeken met linkbuilding, dan laat je dit beter over aan een een professional. De algoritmes van de zoekmachines veranderen voortdurend en een linkbuilding specialist volgt dit op de voet en schoolt zich voortdurend bij. Linkbuilding technieken die twee jaar geleden succesvol waren, werken nu misschien helemaal niet meer. Bovendien hangt als je linkbuilding slecht aanpakt ook altijd een penalty boven je hoofd, waardoor je website helemaal terugvalt in de zoekresultaten. Doe daarom steeds beroep op een professionele linkbuilder. Als ondernemer kun je beter focussen op je core business.

Deel dit artikel

Sluit je aan bij de ondernemers die al een voorsprong hebben.

Ontvang gratis online marketingtips en -bronnen die rechtstreeks in je postvak worden bezorgd.

Uitgelichte blogs

10 tips bij linkbuilding

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van online marketing. Of je nu een kleine lokale onderneming hebt of een groot bedrijf, het is belangrijk om je website te promoten om meer bezoekers, klanten en verkopen te krijgen. In dit blog post gaan we dieper in op linkbuilding en geven we 10 tips om je linkbuilding-strategie te verbeteren.

Lees verder »

45 beste quotes voor onderrnemers

Wie houdt er nou niet op zijn tijd van inspiratie. Juist daarom hebben we hieronder 45 inspirerende quotes voor ondernemers verzameld en zelfs naar het Nederlands vertaald. Welke spreekt jou het meeste aan?

Lees verder »
Bloginspiratie - 3 netwerkstrategieen voor nieuw klanten

3 netwerkstrategieën om nieuwe klanten te vinden

Het vinden van nieuwe consumenten is van cruciaal belang voor het succes van uw onderneming als ondernemer. Maar waar moet je beginnen? Er zijn veel manieren waarop netwerken je kan helpen nieuwe klanten te vinden, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn drie netwerkbenaderingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste klanten voor je bedrijf.

Lees verder »

7 bewezen manieren om backlinks te werven

Bekijk de 7 bewezen manieren om backlinks te werven voor jouw bedrijf. Goede kwalitatieve backlinks zijn voor zoekmachines een indicatie dat jouw website betrouwbaar en goed is. Dit draagt bij aan een betere online vindbaarheid.

Lees verder »

Je doelgroep beter begrijpen? Denk als een etnograaf!

Met goede contentmarketing speel je in op de behoeften van je doelgroep. Je beantwoordt een prangende vraag, geeft je doelgroep een zetje in de juiste richting, of helpt hen een knoop door te hakken. Om dat voor elkaar te krijgen met content, moet je je doelgroep door en door kennen. Hoe je dat doet? Kijk de kunst af bij etnografen, de wetenschappers die zich met etnografie specialiseren in het doorgronden van groepen mensen.

Lees verder »

Ontvang binnen 24 uur een gratis kansen scan.