Aan de slag met gesproken zoekopdrachten

Steeds meer mensen gebruiken gesproken zoekopdrachten om online informatie te vinden. Dit is een opkomende trend die naar alle waarschijnlijkheid in populariteit zal blijven toenemen. Spraakgestuurde zoekopdrachten worden bijvoorbeeld onderweg uitgevoerd, met behulp van spraakassistenten zoals Siri, Google Voice Search of Cortana. Deze assistenten kunnen worden gebruikt op verschillende apparaten, waardoor ze handig zijn om snelle vragen te beantwoorden. In dit artikel gaan we verder in op gesproken zoekopdrachten.
Aan de slag met gesproken zoekopdrachten

In dit artikel

Wat zijn gesproken zoekopdrachten en hoe werken ze?

Mensen maken steeds meer gebruik van gesproken zoekopdrachten omdat ze handig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Met een gesproken zoekopdracht kun je in jouw apparaat spreken om snel en gemakkelijk informatie te vinden. Spraakgestuurd zoeken werkt door jouw stemverzoek naar een spraakassistent te sturen, die vervolgens een zoekopdracht voor je uitvoert. Deze assistent kan onderweg of thuis met een app worden gebruikt.

De voordelen van spraakgestuurd zoeken

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van voice search. Enkele van deze voordelen zijn:

 1. Gemak – Spraakgestuurd zoeken is eenvoudig in het gebruik, omdat je alleen maar in jouw toestel hoeft te spreken. Hierdoor hoef je jouw apparaten niet te ontgrendelen.
 2. Snelheid – Spraakgestuurd zoeken is over het algemeen sneller dan traditionele zoekmethoden, omdat je meteen jouw zoekopdracht kunt inspreken.
 3. Nauwkeurigheid – Spraakgestuurd zoeken is vaak nauwkeuriger dan traditionele zoekmethoden, omdat het gebaseerd is op natuurlijk taalgebruik. Dit komt omdat er vaak een duidelijkere vraag gesteld wordt.
 4. Multitasking – Je kunt multitasken terwijl je spraakgestuurd zoekt, omdat je niet op jouw toestel hoeft te kijken terwijl je het gebruikt.
 5. Eliminatie van taalbarrières – Bij het gebruik van tekstgebaseerde zoekmachines moeten mensen hun vraag goed intypen zodat de zoekmachine de vraag begrijpt. Bij het gebruik van een spraakassistent daarentegen hoeven mensen zich geen zorgen te maken over onjuiste spelling of grammaticale fouten. Dit maakt het ook gemakkelijker voor zoekmachines om de juiste resultaten te tonen.

Hoe je spraakgestuurd zoeken kunt gebruiken

Als je spraakgestuurd zoeken wilt gebruiken, moet je eerst een spraakassistent-app downloaden, zoals Siri, Google Voice Search of Cortana. Zodra je de app hebt geïnstalleerd, open je deze en volg je de instructies om aan de slag te gaan. Vervolgens kun je de spraakassistent gebruiken om vragen te stellen en informatie te zoeken.

De spraakassistent zal op verschillende manieren op jouw vragen en verzoeken reageren. Siri spreekt het antwoord bijvoorbeeld hardop uit, terwijl Google Voice Search een lijst met resultaten op jouw scherm weergeeft. Je kunt de spraakassistent ook gebruiken om informatie op internet te zoeken, telefoongesprekken te voeren of berichten te versturen.

Manieren waarop je voice search kunt gebruiken

Er zijn een aantal manieren waarop je voice search kunt gebruiken, waaronder:

 1. Slimme speakers – Je kunt slimme speakers zoals de Amazon Echo of Google Home gebruiken om gesproken zoekopdrachten uit te voeren.
 2. Spraakassistenten op mobiele apparaten – Als je een app hebt voor op jouw mobiel, dan kan je door middel van die app een zoekopdracht inspreken.

Tips om het meeste uit voice search te halen

Om optimaal te profiteren van jouw ervaring met spraakgestuurd zoeken, volgen hier enkele tips:

 1. Zorg ervoor dat jouw microfoon werkt.
 2. Spreek duidelijk en bondig.
 3. Spreek jouw woorden correct uit.
 4. Gebruik geen jargon of regionale dialecten.
 5. Als je een algemene zoekopdracht uitvoert, probeer dan dezelfde trefwoorden te gebruiken als bij populaire zoekopdrachten.

Uitdagingen bij voice search

Zoals bij elke nieuwe technologie zijn er enkele uitdagingen die de gebruiker moet overwinnen. Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voordat apparaten de natuurlijke spreekpatronen van gebruikers begrijpen. Dit betekent dat gebruikers af en toe hun toon moeten aanpassen als bepaalde woorden verkeerd worden herkend door het apparaat. Ook zijn nog niet alle spraakassistenten geoptimaliseerd voor elke taal. Hierdoor is het niet overal mogelijk om een zoekterm in jouw gewenste taal in te spreken.

Voice search trends om in de gaten te houden in 2022

Er zijn een aantal voice search trends om in de gaten te houden. Enkele van deze trends zijn:

 1. Toenemend gebruik van stemassistenten – Meer mensen gebruiken stemassistenten om gesproken zoekopdrachten uit te voeren. Dit komt omdat voice assistants handig en makkelijk in gebruik zijn.
 2. Meer gebruik van natuurlijke taal – Spraakgestuurd zoeken wordt steeds nauwkeuriger omdat het gebaseerd is op natuurlijke taalverwerking. Dit betekent dat mensen hun vragen en verzoeken op een meer natuurlijke manier uitspreken.
 3. Toenemend gebruik van slimme speakers – Slimme luidsprekers, zoals de Amazon Echo en Google Home, worden steeds populairder, en meer mensen gebruiken ze om gesproken zoekopdrachten uit te voeren.
 4. Long tail zoekwoorden – Gesproken zoekopdrachten zorgen ervoor dat er meer long tail zoekwoorden gebruikt gaan worden. Dit komt doordat mensen hun zoekopdrachten nu in volledige zinnen uitspreken.
 5. Featured snippets – Featured snippets geven rechtstreeks antwoord op vragen in de resultatenpagina (de SERP) van Google. Doordat voice search meestal een vraag bevat, worden deze snippets steeds belangrijker.
 6. Ontwikkeling van nieuwe functies – Voice search-ontwikkelaars werken aan nieuwe functies die spraakgestuurd zoeken nog nuttiger en handiger maken. Zo blijven ze continu de gebruikservaring verbeteren en spelen zoekmachines er steeds beter op in.

Voorbeelden van bedrijven die voice search succesvol gebruiken

Er zijn een aantal bedrijven die met succes gebruik maken van voice search. Enkele van deze bedrijven zijn Amazon, Google en Apple.

Amazon was een van de eerste bedrijven die een spraakassistent ontwikkelde, en het heeft met succes zijn Echo-apparaat aan de man gebracht bij consumenten. De Echo is een slimme luidspreker waarmee gesproken zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd. Naast de Echo biedt Amazon ook de Echo Dot aan, een kleinere versie van de Echo die als zelfstandig apparaat kan worden gebruikt of met andere luidsprekers kan worden verbonden.

Google is ook succesvol geweest in het op de markt brengen van zijn spraakassistent, Google Voice Search. Google Voice Search is beschikbaar op Android-toestellen en kan worden gebruikt om onderweg gesproken zoekopdrachten uit te voeren. Naast Google Voice Search heeft Google ook google Home ontwikkeld, een slimme speaker die ook spraakgestuurd zoeken biedt.

Net als veel andere bedrijven biedt ook Apple een spraakassistent aan, Siri. De eigen spraakassistent die beschikbaar is op de meeste van hun mobiele apparaten. Naarmate het mobiele gebruik blijft toenemen, zullen naar verwachting meer bedrijven nieuwe functies en uitbreidingen voor hun bestaande assistenten introduceren om concurrerend te blijven.

Deel dit artikel

Sluit je aan bij de ondernemers die al een voorsprong hebben.

Ontvang gratis online marketingtips en -bronnen die rechtstreeks in je postvak worden bezorgd.

Uitgelichte blogs

10 tips bij linkbuilding

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van online marketing. Of je nu een kleine lokale onderneming hebt of een groot bedrijf, het is belangrijk om je website te promoten om meer bezoekers, klanten en verkopen te krijgen. In dit blog post gaan we dieper in op linkbuilding en geven we 10 tips om je linkbuilding-strategie te verbeteren.

Lees verder »

45 beste quotes voor onderrnemers

Wie houdt er nou niet op zijn tijd van inspiratie. Juist daarom hebben we hieronder 45 inspirerende quotes voor ondernemers verzameld en zelfs naar het Nederlands vertaald. Welke spreekt jou het meeste aan?

Lees verder »
Bloginspiratie - 3 netwerkstrategieen voor nieuw klanten

3 netwerkstrategieën om nieuwe klanten te vinden

Het vinden van nieuwe consumenten is van cruciaal belang voor het succes van uw onderneming als ondernemer. Maar waar moet je beginnen? Er zijn veel manieren waarop netwerken je kan helpen nieuwe klanten te vinden, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn drie netwerkbenaderingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste klanten voor je bedrijf.

Lees verder »

7 bewezen manieren om backlinks te werven

Bekijk de 7 bewezen manieren om backlinks te werven voor jouw bedrijf. Goede kwalitatieve backlinks zijn voor zoekmachines een indicatie dat jouw website betrouwbaar en goed is. Dit draagt bij aan een betere online vindbaarheid.

Lees verder »

Je doelgroep beter begrijpen? Denk als een etnograaf!

Met goede contentmarketing speel je in op de behoeften van je doelgroep. Je beantwoordt een prangende vraag, geeft je doelgroep een zetje in de juiste richting, of helpt hen een knoop door te hakken. Om dat voor elkaar te krijgen met content, moet je je doelgroep door en door kennen. Hoe je dat doet? Kijk de kunst af bij etnografen, de wetenschappers die zich met etnografie specialiseren in het doorgronden van groepen mensen.

Lees verder »

Ontvang binnen 24 uur een gratis kansen scan.