Regel 1: Klik nooit op linkjes die je niet vertrouwt!

Ga naar officiële post

Het klinkt misschien als oud nieuws, maar de realiteit bewijst anders. Het gebeurt nog te vaak dat iemand te snel op een linkje klikt, waardoor social media accounts worden gehackt.

In een goed geval krijg je nooit meer toegang tot je accounts. In een slecht geval (vaak bij ondernemers) gaan er direct advertenties van de cybercriminelen live, waardoor je betaalt voor advertenties die niet voor jouw bedrijf bedoeld zijn. Het dagbudget voor deze nep-advertenties ligt over het algemeen tussen de €500-€1.500. Dus dat kan snel in de kosten oplopen.

Vaak vindt er zelfs een dubbele oplichting plaats: Jij bent jouw social media kanalen kwijt en je verliest geld aan bijvoorbeeld Facebook. De gedupeerden die via de advertentie een aankoop doen, zijn hun geld kwijt aan de oplichter. En zo verdient de oplichter uiteindelijk zijn geld.

Het is in ieder geval een bijzondere manier van ‘ondernemen’, maar ik vermoed dat het deze personen verder weinig interesseert. Zij verdienen namelijk dik geld. Uit de analyse van de gegevens van een gehackt account van een van onze relaties blijkt namelijk dat er binnen een periode van 30 dagen een nettowinst tot maar liefst €150.000 (zo niet meer!) per website behaald kan worden..

Graag zie ik dat bedrijven, zoals Facebook, of overheden meer tegen deze vorm van oplichting doen. Blijf tot die tijd in ieder geval super alert en klik niet zomaar op linkjes die je via Facebook, SMS of e-mail ontvangt.

𝐈𝐤 𝐡𝐞𝐛 𝐠𝐞𝐤𝐥𝐢𝐤𝐭…
Heb je toch wel geklikt? Controleer dan direct je Facebook Business Manager. Blokkeer indien nodig eventuele automatische betalingen via Paypal of Creditcard. Hierdoor zal het advertentieaccount automatisch worden geblokkeerd. Naar mijn mening is dit voor nu de beste manier om verdere problemen en kosten in de toekomst te voorkomen.

Heb je andere tips voor een gehackt account? Dan zijn die van harte welkom!

Laten we kennismaken!

Via een vrijblijvend gesprek sparren we graag met je mee over de kansen voor jouw bedrijf.